Litt om hvordan Anneline jobber
● Hva er det første du gjør i møte med et nytt menneske du skal behandle?
De får et skjema de fyller ut, så går vi igjennom den litt uformelt. Snakker om smertene klienten har. Jeg kartlegger hvor lenge smerten har vært der, hva de jobber med, hvilke fysiske påkjenninger de har i jobben og på hjemme bane. Sykdomsbilde, medisiner, trening, kosthold. Hvordan de sover, føler de noen gang at de er uthvilt. Hvordan føler de stresset i hverdagen. Ol. Jeg påpeker også at jeg har ikke lov å love noe som helst, med tanke på at jeg "bare" er en alternativ behandler. Jeg spør alltid om å gi meg tre til fem behandlinger. De fleste kjenner fort om det jeg gjør funker.
Anneline går alltid igjennom en journal for å få et godt bilde av sine klienter som helthet. For henne er det like viktig å vite sykdomsbilde og medisiner hun skal ta hensyn til, som hvor mye stress man har i hverdagen, kosthold, søvn, og opplevelsen klienten har av hverdagen sin.
● Hvilke hjelpemidler bruker du for å hjelpe personer med angst?
Ofte er ikke angsten det første som kommer opp når nye klienter kommer til meg. Det er ikke nødvendigvis det vi tar først tak i, men jeg leser mennesker raskt og føler om de er nervøse. Det er viktig å vurdere helhets tilstanden til mennesket jeg har foran meg. Den viktigste ingrediensen jeg egentlig bruker, er å gi medfølelse og forståelse til alle som kommer til meg. Jeg lytter til dem, jeg er oppriktig interessert i hvem den foran meg er. Å prøver å finne ut hvordan jeg kan hjelpe dette individet på beste mulig måte.
Når det kommer opp at de sliter med angst er det ofte fordi jeg fysisk behandler kjevepartiet og tinning. Da går det opp for klientene hvor mye de spenner kjeven. Å forstår hvorfor hode pinene alltid er litt murrende i bakgrunnen.
Eller magen, nærmere bestemt diafragmaet. Som ligger som ett bånd under de nederste ribbeina og brystbenet over magesekken. De føler plutselig hvorfor det knyter seg i magen, eller de føler de mister pusten. At hjertet kan hoppe, og kulde gysingen ned ryggraden er med på å stramme diafragmaet ytterligere som igjen fører til overfladisk pust og ikke får til å puste ordentlig. Jeg sier selvfølgelig ikke at dette er en passende beskrivelse for alle. Ingen er like. Og bare de med angst, vet hvordan sin angsten kjennes i kroppen sin.
Men det jeg i hvert fall bruker da, for å dra meg inn på spørsmålet ditt, så bruker jeg puste øvelser, tøye øvelser for å få dem avslappet, eteriske oljer, og punktbehandling i fjeset, soner i ørene og under føttene. Og for de som ønsker får reiki behandling.
Anneline er ikke redd for å bruke teorier fra eteriske oljer, soner under føtter og i ørene, nåler og positive affirmasjoner for å hjelpe klientene møte mulig ubeviste årsaker dem sliter med. Følelser kan sette seg i kroppen å skape ubevisste minnespor som fører til spenninger.
● Når du jobber med personer med angst, er det noe spesielt du tar hensyn til?
Det er det. Jeg må vurdere at den klienten som sitter foran ikke får angst anfall. Jeg spør også om det er historikk av illebefinnende, psykoser, epilepsi, dype/harde depresjoner ol. Jeg må vurdere faren for å trigge for mye, og hva som klienten tåler av påkjenning. Ønsket mitt er at klienten skal gå ut av klinikken min lettere til sinns.
● Du bruker nåler, oljer, magneter, kopper, massasje og reiki. Hvilken behandling har du sett at har best effekt på angst?
Mild nakke massasje, liggende på ryggen, hode mot meg, jeg sittende på stol og får hode dem`s mot fanget mitt. Trykker forsiktig oppa annenhver skulder til klienten, mens de gjør puste øvelse med eterisk olje. Og rett og slett at jeg er rolig rundt dem, gir angsten dems tillatelse til å være. Hos meg er det er ett trygt sted å "bare" være. Uten å være noe som helst.
● Hva med andre psykiske lidelser? For du behandler jo ikke bare folk med angst.
Da er vi tilbake til diagnoser. Jeg pleier jo å tulle litt med at jeg ikke behandler syke mennesker. Hehe. Det har jeg ikke lov til, siden jeg "bare" er en alternativ behandler. Men det er kan selvfølgelig være en ¨bieffekt,¨ at når man får mindre vondt i de fysiske smertene/plagene, så sover man bedre, får bedre orden på søvn hormoner, som gir en bedre hvile igjennom nattesøvnen. Som kan gi kroppen bedre opptak av maten du spiser fordi kroppen ikke bare er i beredskap/overlevelse, som fører til at resten av hormonsystemet funker. Du opplever kanskje at du plutselig får energien tilbake. Depresjon og likegyldighet kan føles lettere når kroppen føles lettere. Du får lyst å gå tur, for det ikke er smerter som holder tilbake. Og dermed får du mer dopamin og serotonin som er kroppens egne lykke hormoner. Det viktigste er at spiralen begynner å snurre riktig retning igjen. Da er mye gjort for å lette på stemningen i kroppen generelt.
● Ser du en sammenheng mellom muskelsmerter og psykiske utfordringer?
Absolutt. Alle kan kjenne seg igjen med at når de blir stoppet opp pga en vondt skulder som har fått avrevet muskel feste, eller ett ødelagt korsbånd som satte en stopper for en idretts karriere gir såre følelser og frustrasjon. Eller smerter i skuldrene og korsryggen etter statisk påkjenning fra et sittende, langt kontor liv sliter på humøret. Knær som gjør vondt når du prøver å kose deg i hagen og skulle bare luke litt, som gir deg gangsperre i 2 dager, gjør deg sur. Men de jeg ser sliter mest. Er det som kjenner at noe er feiler dem. Å går med smerter som ikke fanges opp at det normale systemet. Og de kanskje blir sendt ut av lege kontoret med et: Nei da. Ingenting feiler deg. Du er helt frisk. Men du kjenner i hvert fiber, at det er jo ikke slik det skal være. Du er sliten, har vondt uten å kunne sette fingeren på hvor det er mest vondt. Energi løs. Alltid trøtt, men får aldri til å sove dypt eller sovet ut. Da er det lettere enn noen gang og lure om det er innbilt. Å puster enda dårligere fordi de blir så anspent. De sover enda dårligere pga tanke kjør. Som setter kroppen i enda større beredskap med hormonbalanse. Som gjør at vi trøste spiser usunn mat, eller kanskje sulter oss. Også er den negative spiralen i gang.
Så hvis noe av dette virker som det rette for deg, ta kontakt med en muskelterapaut. Det kan hvert fall ikke skade. Og tenker du at Anneline er ei du vil ha i livet ditt kan hu nåes på telefon 915 45 877.